Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler
1 min read

Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler

Zonguldak’ta Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde 6. sınıf öğrencisi olan Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisini inceleyen projesiyle TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birincisi oldu. Projesinde, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti.

Yangın, danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışarak doğadaki bitkilerin özelliklerini araştırdı.

Çevresinden edindiği bilgileri kullanarak tüketilebilir bitkilerin özelliklerine odaklanan Yangın, bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı ve özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi.

Yaptığı gözlemlerde ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini fark eden Yangın, aynı özütleri kullanarak biyobozunur ambalajlar da oluşturdu ve ekmeklerde aynı etkiyi gözlemledi.

Projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde birinci olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı.

Yangın, projeyi tanıtırken, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim” adlı proje üzerinde çalıştığını belirtti. Bitkilerin küflenmeye olan ilgisini araştırdığını ve bu sorunu engellemek istediğini ifade etti.

Ot çayı özütünün ekmekler üzerindeki etkisini gösteren grafiklerle sonuçlarını destekledi. Ayrıca, biyobozunur ambalajlar kullanarak ekmeklerin ömrünü uzattığını ve böylece ekmeğin israfını azalttığını vurguladı.

Yangın, projenin bölge birinciliğini elde ettiğini ve bitki özütlerinin bölgesel bitkilerden elde edildiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir