11 ayda borsa yatırımcısı gerçekten kazandı mı?
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve büyük deprem felaketi nedeniyle mayıs sonuna kadar dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul endeksleri seçimlerin ardından gelen yeni ekonomi ve Merkez Bankası yönetimiyle yazı coşkulu yükselişle geçirdi. Ancak sonbaharda işler yeniden tersine döndü ve geçen yıl enflasyonun üzerinde reel getiri sağlayan BİST100 endeksi bu yılın ilk 11 ayında yatırımcısına reel getiri sağlayamadı.
Yılın ilk 11 ayında tüketici enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 60,09 seviyesinde. BİST100 endeksinde bu yılki yükseliş ise yüzde 44,32’de kaldı. Yani yılın 11 ayında BİST100 yatırımcısına reel olarak yüzde 9,85 kaybettirdi. 100 lirasını bu yıl başında BİST100 endeksinde değerlendiren yatırımcı parasının neredeyse yüzde 10’unu enflasyona teslim etti kazancı yok. Ama hemen kötümser olmayalım. BİST100 endeksi geçen yılın aynı ayına göre reel olarak halen daha yatırımcısına kazandıran yatırım araçları arasında lider. TÜİK verilerine göre BİST100 endeksi tüketici enflasyonundan arındırıldığında yüzde 6,40 getiri sağladı. Bu reel kazanç temmuzda yüzde 77,43 ile rekor seviyedeydi. Hatta bu yıl başında BİST100 endeksi yatırımcılarının reel kazancı yüzde 65,84 idi. Nereden nereye? Yıllık çift haneli reel getiriden yüzde 6,4’e kadar indi BİST100’ün yatırımcısına sağladıkları.
LİDER SİGORTA AMA FUTBOLCULAR DA KAZANDIRDI
Peki hiçbir endeks tüketici enflasyonunu yenemedi mi bu 11 ayda? Yenen endeksler var tabii hem de enflasyonun oldukça üzerinde getiri de sağladılar. Bu 11 ayda tüketici enflasyonuna indirgendiğinde en yüksek reel getiriyi yüzde 61,35 ile sigorta endeksi sağladı. Sigorta endeksindeki hareketin nedeni de aslında enflasyon. Çok yükselen primler nedeniyle analistler endeksteki sigorta şirketlerinden olumlu bilançolar bekliyor. Sigorta endeksini, yatırımcısına yüzde 40,73 reel getiri sağlayan spor endeksi takip ediyor. 4 büyük takımın bulunduğu endekste lig ve Avrupa maçları döneminde hareketler hızlı oluyor. Taş toprak endeksi ise yüzde 37,8’lik reel getirisiyle dikkat çekiyor. Ki bu endekste ağırlıklı olarak çimento şirketleri var. Bildiğiniz gibi büyük deprem felaketi sonrasında çimento şirketleri hisseleri her gün tavan seviyeleri görmüştü. Analistler kentsel dönüşümün ve depremin etkisiyle çimento şirketlerinde hareketlilik bekliyor ama yapılan fiyatlamalarda gelecek 5 yılı fiyatlamış olarak görüyor.
BANKACILIKTA REEL GETİRİ YÜZDE 7,52
Bu 11 ayda ticaret endeksi ki o da perakende zincirlerinde yine enflasyon nedeniyle olumlu beklentilerle yaşanan yükselişle yüzde 23,48 reel getiri sağladı. Enflasyon hayatımızda olduğu sürece perakende şirketlerinde pozitif görünüm sürecek gibi görünüyor. En çok konuşulan halka arz endeksi ise yüzde 16,12 reel getiri sağlayabildi yatırımcısına. Tavan serileri endeksin genelinin performansını pek yükseltmemiş görünüyor. Nitekim halka arz yatırımcısı yeni halka arz geldiğinde diğerinden çıkmayı tercih ediyor. Ulaştırma endeksi yaz aylarında yaşadığı hızlı yükselişin olumlu görünümünü halen daha üzerinde taşıyor ve 11 ayda reel olarak yatırımcısına yüzde 9,96 kazandırıyor. BİST100 dışı hisseler reel olarak yüzde 7,76 kazandırırken son günlerin en çok konuşulan endeksi bankacılık 11 ayda yüzde 7,52 reel getiri sağladı. Metal Eşya yüzde 4,24, teknoloji endeksi ise yüzde 1,06 reel getiri sağlayan endeksler oldu.
MADENCİLİĞE YATIRIM YAPAN YÜZDE 41,5 İÇERDE
En fazla reel kayıp yaşanan endeks ise madencilik. Bu endeksin neredeyse yüzde 80 ağırlığı Koza Anadolu Metal Madencilik ve Koza Altın hisselerinden oluşuyor. Madencilik endeksinde 11 ayda yatırımcının reel kaybı yüzde 41,53 seviyesinde. Tekstil endeksi ise yüzde 39,1 reel kayıp yaşatırken elektrik endeksi özellike İsrail Hamas çatışmasıyla artan kayıpların ardından reel olarak yüzde 30,1 kaybettirdi. Turizm endeksi iyi geçen sezona rağmen yatırımcısını yüzde 22,42 üzdü, metal ana endeksi ise yüzde 25,3 kaybettirdi. Sanayi endeksi de yüzde 11,4 reel olarak kaybettirdi yatırımcısına.