Yeni bir teknoloji, hamam böceklerini zombi cyborg’lara dönüştürüyor
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki makine mühendisleri, acısız bir yöntem kullanarak uzaktan kumandalı, gerçek bir hamamböceği geliştirdi.
Bu çalışmanın amacı, bir felaketin ardından kalıntıları keşfetmek veya kritik altyapıların ulaşılması zor kısımlarını incelemek üzere bir cyborg böcek ordusu oluşturmak için bu yeni teknolojiyi kullanmak olarak belirtiliyor.
Araştırmacılar, böcekler için acısız bir deneyim olarak tanımladıkları şekilde onları uzaktan kontrol etmek için, invazif olmayan elektrotlara dayanan (temel olarak hamamböceklerinin elektrikli sırt çantaları taktığını düşünebilirsiniz) yeni bir teknoloji kullandılar.
Ekip, araştırmalarını npj Flexible Electronics (npj Esnek Elektronik) üzerinde yayınladı ve bu başarıya tam olarak nasıl ulaştıklarını ve tüm bunların amacının ne olduğunu açıkladı.
Araştırma makalesinde, “santimetre ölçeğindeki mobil robotlar, kentsel afet sonrası arazide keşif ve boru hattı denetimi gibi kapalı alanlarda çalışmaya yönelik artan talep nedeniyle son zamanlarda artan ilgi gördü” deniliyor. Makale devam ediyor: “Bu ölçekteki mevcut robotlar çoğunlukla mekanik yapılardan ve cyborg böceklerden oluşan robotları içeriyor. Dinamik kontrolün avantajlarına rağmen, dinamik kontrolün genel olarak yüksek enerji tüketimi ve karmaşık ortamlara uyum sağlama yeteneği zayıftır. Buna karşılık, cyborg böcekleri böceğin hareket kabiliyetini ve çevreye uyum sağlama yeteneğini korur, böylece düşük enerji gereksinimi sergiler.”
Daha önce de benzer girişimlerde bulunulmuştu, ancak hepsi sinir sistemine sondaların yerleştirilmesine dayanıyordu ve bu da anlaşılır bir şekilde böceklere zarar veriyor ve onları rahatsız ediyordu. Nanyang Teknoloji Üniversitesi araştırma ekibi, böceklere zarar vermenin yaşam süresi üzerinde hayal kırıklığı yaratan bir etki yaratacağını da belirtti.
Yeni teknoloji, hamamböceklerinin antenlerini uyararak yönlendirilebileceğini gösteren önceki araştırmaları temel alıyor. Araştırmacılar her birine kelepçe taktılar ve ardından her antenin üzerine sığacak katmanlı altın ve plastik bir kılıf oluşturdular. Daha sonra bunları küçültmek için UV ışığına maruz bıraktılar.
Daha sonra araştırmacılar her iki kılıfı da hamamböceğine yapıştırılmış bir sırt çantasına bağladılar. Uzaktan kumandadan sırt çantasına kablosuz sinyaller göndererek antenlerden birine veya her ikisine de hafif sarsıntılar gönderdiler. Bu, böceğin belirli bir yönde hareket etmesini tetikledi. Karnına yapıştırılan başka bir elektrot hamamböceğinin hızını kontrol edebiliyordu.